Începe testarea pentru depistarea cancerului de col uterin
Programul pentru efectuarea gratuită a testului Babeş-Papanicolau de către toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani va demara
şi în Oltenia
Programul Naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, derulat gratuit de Ministerului Sănătăţii (MS), va începe să funcţioneze şi în Oltenia, după ce el a demarat din luna septembrie în zece judeţe din ţară. Medicii din această zonă au fost şcoliţi în cadrul proiectului „Instruire şi prevenţie pentru o viaţă sănătoasă“, finanţat cu aproape 18 milioane de lei de Comisia Europeană (98%) şi Guvernul României (2%), care a avut ca scop dobândirea cunoştinţelor necesare implementării unor programe de screening eficient pentru cancerul de col uterin, cancerul de colon şi cel de sân. 6.000 de medici de familie şi 1.200 de medici cu alte specialităţi din toată ţara urmează să fie instruiţi în cadrul acestui proiect, chiar dacă până acum Ministerul Sănătăţii nu a demarat decât un singur program de screening, cel pentru depistarea cancerului de col uterin.
În program intră toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, indiferent de calitatea de asigurat, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Derulat cu bani din bugetul MS, programul se va desfăşura anual, pe o perioadă de cinci ani, până la final dorindu-se ca aproximativ şase milioane de femei să fie testate prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş-Papanicolau. „În măsura în care programul se va derula în condiţii normale, eficiente, ne aşteptăm la o scădere cu peste 90 la sută a cancerului de col uterin în stadii avansate“, a susţinut prof. dr. Nicolae Cernea, şeful Secţiei de obstetrică-ginecologie din cadrul Spitalului de Urgenţă Craiova.
În program nu vor intra femeile care prezintă absenţa iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. Testarea se va opri la femeile care au împlinit 64 de ani, dacă la ultimele trei examene citologice Babeş-Papanicolau au avut rezultate normale.
S-au constituit reţelele din Oltenia
Din cele cinci judeţe ale Olteniei, până acum doar 378 de medici de familie, dintr-un total de 1.232, au fost instruiţi în cadrul proiectului finanţat prin POSDRU şi vor intra în acest program de screening pentru cancerul de col uterin. Cei mai mulţi sunt din Dolj (144, dintr-un total de 400 de medici de familie), iar cei mai puţini din Mehedinţi (22) şi Olt (10). Problema este că o femeie asigurată nu poate participa la acest program dacă se află pe lista unui medic de familie care nu a intrat în program. „De aceea, lista este în continuare deschisă şi nu se va închide decât atunci când vor fi înscrişi toţi medicii din judeţ“, au susţinut reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
Până acum, reţelele s-au constituit doar cu medicii înscrişi şi urmează semnarea contractelor dintre spitalele intrate în program şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS). Tot ce mai lipseşte sunt banii pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) trebuie să-i distribuie către Casele Judeţene din Oltenia, după ce i-a primit deja de la Ministerul Sănătăţii. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare, iar apoi programul va putea demara şi în Oltenia.
Ce paşi trebuie să urmeze o pacientă
Pentru realizarea testului Babeş-Papanicolau, pacienta se prezintă la cabinetul medicului de familie în vederea consilierii cu privire la prevenţia bolii. Dacă medicul stabileşte că femeia se poate încadra în program, îi va elibera un formular care asigură înscrierea şi o va informa în legătură cu centrul de recoltare unde se poate programa. După fixarea pe o lamă a frotiului, acesta va fi trimis la laborator, însoţit de formularul completat la medicul de familie. Rezultatul va fi transmis la cabinetul medicului, pentru a fi comunicat individual pacientei. „Scopul este ca fiecare femeie să aparţină unui medic de familie şi să nu rămână nici una neinclusă în acest program de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin“, au susţinut reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică.
Spitalele din programul de screening
Spitalele din Oltenia care au intrat în reţeaua de screening pentru depistarea cancerului de col uterin sunt: Dolj - Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova, cu 78 de medici de familie, Spitalul CF Craiova (31 de medici de familie), Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova (26), Spitalul Calafat (7); Vâlcea - Spitalul Judeţean de Urgenţă Râmnicu Vâlcea (79), Spitalul Drăgăşani (27), Spitalul Horezu (17); Gorj - Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu (59), Spitalul Târgu Cărbuneşti (20); Mehedinţi - Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin (22); Olt - Spitalul Municipal Caracal (10).
Sursa:gds.ro
Începe testarea pentru depistarea cancerului de col uterin
Reviewed by Unknown
on
23:38:00
Rating:
Aucun commentaire: