Preluarea portului schimbă destinul oraşului Bechet


Portul din Bechet va schimba mult faţa localităţii. Primăria a început demersurile pentru preluarea acestuia şi pregătesc deja includerea lui într-un proiect urgent de modernizare, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dolj. Primarul Gheorghe Ionele este decis să se implice în acest proiect, convins fiind că de aici vor veni bani pentru bugetul local şi, implicit, pentru dezvoltarea localităţii şi crearea de noi locuri de muncă. În paralel, se fac investiţii substanţiale pentru structura şcolară şi pentru imaginea oraşului, Bechetul fiind de pe acum o localitate care tinde să devină una dintre cele mai îngrijite din Dolj.

Pentru locuitorii din Bechet, podul peste Dunăre începe să devină cu adevărat punctul de rezistenţă al oraşului. Primăria a avansat cu demersurile şi ar urma ca, în acest an, să îl preia de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu şi să îl administreze. „Suntem în tratative cu preluarea portului, un lucru care ne interesează foarte mult. Noi singuri nu putem să dezvoltăm nimic aici şi îl vom prelua cu ajutorul Consiliului Judeţean Dolj”, spune primarul localităţii, Gheorghe Ionele. Preluarea acestui port este un lucru bun pentru localitate, susţin autorităţile, avantajul fiind acela că va aduce bani la buget. „Deschiderea portului de la Calafat ne va pune puţin în dificultate, în sensul că s-ar putea reduce traficul la noi. Dar vom fi şi noi căutaţi pentru că, dacă intră pe la Calafat, trebuie să meargă spre Sofia trecând prin Vidin, ori infrastructura de Vidin-Sofia este mai puţin bună. La noi, singurul impediment este valoarea taxei la feribot, pe care o aplică o firmă privată şi este în jur de 100 de euro”.

Nu s-a făcut nici o investiţie în port

Imediat după preluarea portului, Primăria Bechet se gândeşte să gestioneze mai bine banii care se încasează cu titlu de taxă portuară, în sensul ca o mare parte din fonduri să fie investită şi în modernizarea acestui punct de tranzit. „Decizia ministrului secretar de stat este ca aceste porturi să treacă în administrarea autorităţilor locale. Noi avem deja nişte hotărâri în acest sens. Existase un moment prielnic, dar nu s-a materializat. Acum am reuşit să ajungem la un rezultat numai cu sprijinul domnului preşedinte Ion Prioteasa. Iar dacă preluăm portul, taxa de tranzit portuar o vom aplica noi, ceea ce este extrem de bine pentru bugetul localităţii noastre”, a mai spus primarul Gheorghe Ionele. Potrivit acestuia, APDF Giurgiu, care a deţinut până acum administrarea acestui port, încasează vreo 7-8 miliarde de lei lunar. „Dar foarte important e că banii aceştia nu vin în judeţul nostru şi, mai mult, în acest timp nu s-a făcut nici o investiţie în port. Era de aşteptat ca să se investească puţin şi aici pentru că s-au luat mulţi bani. Dar nu s-a întâmplat nimic”.

Un buget de 4 miliarde de lei vechi

În  acest moment, singurii bani de pe urma portului care intră la bugetul localităţii Bechet sunt cei care se colectează dintr-o taxă suplimentară pe care Primăria a instituit-o pentru tranzitarea unei porţiuni de drum. Primarul Gheorghe Ionele a explicat că suma nu este foarte mare deoarece nici taxa nu poate fi mărită, distanţa pe care o străbat TIR-urile fiind, la rândul ei, destul de mică. „Avem o porţiune de drum, care este a noastră şi pe care am pus şi noi o taxă de 2 euro la TIR. Dar nu a fost ceva bun, pentru că firma care aplică taxa de feribot a adăugat şi ea încă 2 euro. Pe aceşti bani ni-i virează apoi nouă, în contul Primăriei, la sfârşitul fiecărei luni. Trebuie să facem de aşa natură încât să îi încasăm noi fără nici un intermediar”, a mai spus edilul Bechetului. Bugetul localităţii de pe malul Dunării este, pentru acest an, de 4 miliarde de lei şi, în opinia primarului, administrarea portului „ne-ar salva foarte mult”.

Un pod peste Dunăre, în parteneriat public-privat

În perspectivă, se vorbeşte despre construcţia unui pod peste Dunăre, care să lege Bechetul de localitatea vecină, Oreahovo. Primarul Gheorghe Ionele susţine că acest proiect este încă de actualitate. Mai mult, partea bulgară, care ar urma să facă primele demersuri, a luat decizia finală de a implementa această lucrare în următoarea perioadă. „Când am fost la Bucureşti, la Ministerul Transporturilor, chiar era acolo şi ministrul Transporturilor din Bulgaria şi discuta problema podului de la Bechet. Acum câteva zile, Guvernul bulgar a luat decizia să construiască acest pod. Este şi o parte bună, pentru că vor să îl construiască în parteneriat public-privat”. Autorităţile spun că această variantă, a parteneriatului public-privat, este mai eficientă pentru localitate întrucât nu trebuie să contribuie cu bani, ci doar să pună infrastructura la dispoziţia unui eventual investitor. Totodată, primarul Bechetului a recunoscut că acest investitor nu există deocamdată. Până atunci însă, Primăria Bechet se va ocupa de construirea unei rute pe centură, care va avea 7 kilometri lungime şi va ocoli centrul oraşului. Investiţia se ridică la valoarea de 7,5 milioane de euro.
Sursa:cvlpress.ro
Preluarea portului schimbă destinul oraşului Bechet Preluarea portului schimbă destinul oraşului Bechet Reviewed by Unknown on 22:40:00 Rating: 5

Aucun commentaire:

Fourni par Blogger.