Adăpaţi-vă sufletele din Izvorul Tămăduirii

În ziua de Vineri a Săptămânii Luminate, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului, care a avut un rol esenţial în lucrarea de mântuire a oamenilor. Potrivit tradiţiei creştine, Leon Cel Mare, cu puţin timp înainte de a deveni împărat, undeva în jurul anului 450, aflându-se într-o pădure de pe lângă Constantinopol, a întâlnit un bătrân orb care l-a rugat să-i dea apă şi să-l conducă în cetate. După îndelungi căutări, negăsind niciun izvor, a auzit glasul Fecioarei Maria care i-a zis: „Nu este nevoie să te mai osteneşti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leon, mai adânc în această pădure şi, luând cu mâinile apa tulbure, potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi!”.Leon a făcut ascultare şi a găsit un izvor din care i-a dat omului să bea. Apoi i-a spălat faţa cu acea apă, iar orbul a căpătat vederea. După ce a ajuns împărat, Leon nu a uitat întâmplările minunate ale acelei zile şi a construit lângă izvor o biserică. Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor. Ca semn de mulţumire a construit o biserică şi mai mare, care însă a fost distrusă de turci în anul 1453. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli şi a tămăduit răni şi suferinţe.

Astăzi, la Istanbul (vechiul Constantinopol), există un paraclis ce datează din secolul al V-lea, zidit pe locul acelui izvor ce mai curge şi acum. Aici, creştinii vin cu credinţă şi nădejde, din toate colţurile lumii, spre a se vindeca de boli şi neputinţe. Credincioşii ortodocşi se roagă  în această zi la biserică pentru sănătate, ferirea de rele, luând parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică. După ce preotul sfinţeşte apa, îi stropeşte pe credincioşi în timp ce se cântă troparul„Mântuiește, Doamne, poporul Tău, şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta păzeşte pe poporul Tău!”. Astfel,  s-a reţinut în popor că scopul urmărit prin folosirea aiasmei este de a alunga  duhurile cele rele.
Adăpaţi-vă sufletele din Izvorul Tămăduirii Adăpaţi-vă sufletele din Izvorul Tămăduirii Reviewed by Unknown on 22:48:00 Rating: 5

Aucun commentaire:

Fourni par Blogger.