Primarii din Dolj, îndemnaţi să absoarbă fonduri U.E


Primarii trebuie să facă toate demersurile să absoarbă fonduri europene pentru a le investi în dezvoltarea localităţilor pe care le conduc, iar proiectele pe care le propun să fie substanţiale, deoarece Comisia Europeană acceptă în general proiecte care presupun alocarea unor sume mai mari de bani pentru finalizarea lor.

Spre exemplu, o cale ferată, poduri, dar şi alte investiţii la care să se implice mai multe localităţi, dar şi Consiliul Judeţean. Acestea au fost recomandările făcute de preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, miercuri la şedinţa lărgită a Colegiului Prefectural unde au participat şi primarii/secretarii din judeţ.

„Vreau să scot în evidenţă, uitându-mă în sală că sunt mândru şi onorat că în aceşti ani am putut să fiu împreună cu dumneavoastră. V-am văzut crescând, localităţile înflorind, din când în când un fiu al satului care vine în localitate după o perioadă mai lungă de timp, vă spune, domne ce s-a schimbat localitatea.

Acestea sunt meritele dumneavoastră. Acum cu 8 luni înainte de alegeri, care vor fi pe 5 iunie probabil, să depunem toate eforturile să putem să terminăm investiţiile, să le facem, să le începem măcar, până la această dată şi să nu rămânem cu banii necheltuiţi că ei sunt daţi să fie în folosul cetăţenilor.

Săptămâna trecută am fost la Bruxelles şi am avut o întâlnire cu doamna Corina Creţu la Comisia Europeană, am abordat multe probleme cu care vă confruntaţi şi dumneavoastră, cu care ne confruntăm şi noi şi pe care am dori să le rezolvăm. La o bună parte din aceste probleme pe care le-am ridicat, ne-a spus: problemele sunt la dumneavoastră în ţară, nu sunt ale Comisiei Europene.

Comisia Europeană este un organism foarte flexibil şi auditurile sunt flexibile, însă rămâneţi încorsetaţi în nişte norme şi de aceea ajungeţi să plătiţi corecţii, să nu mai semneze nimeni la un moment dat pe fonduri europene.

Și totuşi fondurile europene sunt singura noastră sursă de a merge mai departe, pentru că în segmentul financiar 2014-2020 care de fapt acum începe, am pierdut doi ani de zile şi de abia acum se anunţă ghidurile, primul ghid pe POR (Programul Operaţional Regional), probabil va fi acesta pe transport şi infrastructură şi vor veni şi celelalte. Doamna comisar care nu este neapărat comisarul României, ci întregii Uniunii Europene ne spune că cei care sunt în comisia europeană şi-ar dori proiecte majore de la noi, majore ale ţărilor, o cale ferată să pornească de la Sofia, să ajungă la Calafat, Craiova, undeva mai departe către Europa de Vest, adică o investiţie de miliarde.

 Se discută deja o problemă a altor poduri peste Dunăre, altele decât cele discutate, de zona Turnu Măgurele şi Călăraşi. Se discută despre nişte proiecte care ar trebui să fie făcute la nivelul fiecărui judeţ în care să participe mai multe localităţi şi CJ, de exemplu într-o localitate să facem un stadion, în alta să facem o sală de spectacole, şi aici să vină o sumă foarte mare de bani, nu sume foarte mici. Portugalia, Malta au absorbit foarte bine fonduri U.E, spre exemplu”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

În cadrul şedinţei lărgite a colegiului prefectural a fost prezentată şi Strategia de dezvoltare economico-socială a judeţului Dolj. Prin această strategie se doreşte dezvoltarea judeţului prin creşterea atractivităţii turistice, consolidându-se infrastructura de transport, îmbunătăţirea accesului doljenilor la serviciile de sănătate, asistenţă socială, educaţie, dar şi investiţii pentru valorificarea potenţialului turistic natural şi cultural.

„Strategia de dezvoltare economico-socială a judeţului Dolj este un document complex despre care ne dorim să cuprindă pe lângă obiectivele de anvergură judeţeană pe care noi le gestionăm, toate nevoile dumneavoastră, pornind de la nevoile comunităţii, aşa cum le resimţiţi şi prioritizaţi dumneavoastră. Strategia de dezvoltare a judeţului Dolj vede judeţul nostru ca un pol de importanţă regională atât din punct de vedere economic cât şi social, cultural şi evident din punctul de vedere al conectivităţii foarte bune pe care o avem la reţeaua europeană de transport.

Subscriu acestei diviziuni trei obiective majore de dezvoltare care sunt acoperitoare, sperăm şi pentru nevoile dumnevoastră.

Primul obiectiv se referă la creşterea accesibilităţii şi atractivităţii judeţului Dolj pentru investitori şi turişti. Ne referim la infrastructura de transport, pornind de la drumurile judeţene şi nu în ultimul rând, drumuri comunale şi reţeaua de străzi.

În plus, infrastructura de transport aerian care este primordială pentru noi, infrastructura de sprijin a activităţilor economice specifice judeţului nostru, inclusiv infrastructura de sprijin a agriculturii sau crearea cadrului necesar pentru dezvoltarea acestor activităţi, dar şi investiţii pentru valorificarea potenţialului turistic natural şi cultural. Nu suntem judeţ turistic, dar există un potenţial nebăgat în seamă.

Al doilea obiectiv strategic al judeţului Dolj este dezvoltarea durabilă a judeţului Dolj şi aici ne referim la infrastructura de mediu, acel sistem integrat de management al deşeurilor şi sistemul de apă şi canalizare care trebuie continuat în actuala perioadă de programare, măsuri de protejare a biodiversităţii, menţionez că noi ca şi CJ suntem administratori ai coridorului Jiu, ariei protejate. Investiţii pentru creşterea capacităţii de management în situaţii de urgenţă precum şi valorificarea potenţialului de energie regenerabile existent la nivelul judeţului.

Al treilea obiectiv major se referă la creşterea atractivităţii judeţului Dolj pentu locuitorii acestuia, îmbunătăţirea accesului oamenilor la servicii şi infrastructuri publice: sănătate, asistenţă socială, educaţie, învăţământ, la reţelele de gaze şi electricitate, la sprijinirea dezvoltării activităţii a acelor grupuri de acţiune locală şi a celor cu specific de pescuit.

Acestea vor avea acces la investiţii de tip integrat cu finanţare din 2 programe operaţionale dar şi măsuri de creştere a calităţii guvernanţei locale, a capacităţii administrative la nivel judeţean cât şi a dumneavoastră. Știţi bine, dezvoltarea resurselor umane, instrumente şi metodologii inovatoare, cooperare internaţională şi transfrontalieră”, a declarat Daniela Băluţă, consilier CJ Dolj.

sursa:jurnalulolteniei.ro
Primarii din Dolj, îndemnaţi să absoarbă fonduri U.E Primarii din Dolj, îndemnaţi să absoarbă fonduri U.E Reviewed by Unknown on 21:42:00 Rating: 5

Aucun commentaire:

Fourni par Blogger.